Historia Naszych Haluszek

Haluszki to proste i samczne danie, podobne w swoich składnikach i smaku do staropolskich łazanek z kapustą. Nazwa z kolei nawiązuje do jednego z popularniejszych dań kuchni słowackiej, gdzie zwane są „halusky”.

Nasze Haluszki swoj poczatek wzięły w małej restauracji polskiej, którą otworzylismy w 2008 roku we wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Menu miało opierać się głownie na danich kuchni polskiej, jednak szybko okazało się, że amerykańska gastronomia ma swoje specyficzne wymagania. Historyczny „melting pot” wraz z wieloletnim napływem imigrantów wszelakich narodowości przyniósł mieszankę międzynarodowych dań i smaków. Z pokolenia na pokolenie z typowych dań kuchni poszczególnych krajów zaczęły powstawać potrawy oparte na oryginalnych przepisach, lecz zmodyfikowane przez amerykańskie gospodynie.

Kiedy po raz pierwszy zaczęlismy podawać w naszej restauracji haluszki wykonane według oryginalnego przepisu, zauważylismy, ze klienci nie byli z nich zadowoleni. W koncu ktoregos dnia jeden z gości podszedł do okienka kuchennego i powiedział : „Czy wiecie, ze Wasze haluszki są niewłaściwie przygotowane? Smakują ok, ale to nie są prawdziwe amerykańskie haluszki…” Spytałam : „Co w takim razie robimy nie tak?” Odpowiedz brzmiała : „To muszą być kluski ŚWIDERKI (!) z mięciutką kapustką gotowaną na maśle. Tak robiły nasze babcie!”.

No cóż – ten przepis nijak miał sie do znanego nam oryginału – ale skoro tego chcieli nasi goście… Haluszki zostały wiec zmodyfikowane do wersji amerykańskiej i stały sie naszym bestsellerem. Podawaliśmy je w wersji bezmięsnej – czyli same kluski z kapustą, posypane białym serkiem – lub dodatkowo polane okrasą z boczku.

Mamy nadzieję, że i na gruncie polskim przyjmą sie i beda smakowały!